Augusto Prima Porta

L’any 30 aC, un jove anomenat Cayo Octavio derrotava en la batalla naval de Antium a Marc Antoni i Cleopatra i es convertia així en l’únic amo del vast Imperi Romà. Poc després de que el Senat li atorgués l’apel · latiu d’August pel qual la Història el coneixerà es desplaçava fins a Hispania per encapçalar l’ofensiva contra les últimes tribus que s’oposaven al domini de Roma, els cantabrii i els asturii.

causa de la seva mala salut, delegarà el comandament en el seu amic i futur gendre Agrippa i es retirarà a un punt des del qual curar els seus mals sense per això deixar de mantenir-se informat, triant com a destinació Tarraco, urbs emplaçada en un espai estratègic, ideal per un bon govern: a la vora del mar (i, per tant, a tres dies i mig de Roma) i des de la qual partia la Via ad Hispanias cap al Nord de la Península.

Durant dos anys, entre el 27 i el 25 aC, August governarà l’imperi des Tarraco, i sabem pel seu biògraf Suetonio que fins i tot rebrà aquí ambaixades de prínceps indis.

Per commemorar aquesta estada i la importància que tindrà la ciutat com a capital de la província més gran de l’imperi, la Hispania Citerior Tarraconense, el 1934 Mussolini regalarà una estàtua d’August a Tarragona, una còpia en bronze de l’original en marbre anomenada dóna Primera Porta per la zona de Roma a la que va ser trobada, estàtua que decora actualment el nostre Passeig Arqueològic.

Bon exemple de propaganda política, August (descalç, símbol de divinitat) va vestit de general amb la vara de comandament (imperium) i està en posició de parlar a les tropes, i en la cuirassa queda representada una escena de la qual, si testament, el mateix emperador es mostrarà orgullós: la restitució per els parts de les insígnies capturades a la fracassada expedició de Craso, que va ser derrotat en Carras al 53aC, amb la representació dels déus Apol · lo i Artemisa, considerats per l’emperador seves divinitats tutelars.

August, doncs, va dirigir l’imperi des Tarraco, quedant així lligat a la nostra ciutat fins a l’actualitat, ja que no és per casualitat que Sant Magí i Santa Tecla siguin els patrons de Tarragona, ja que August va néixer un 23 de setembre i va morir un 19 de agost, de manera que seguim commemorant la memòria de l’emperador gairebé 2.000 anys després de la seva desaparició.

 

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s