Bimil·lenari August


Nola, Sud d’Itàlia. Dues i mitja de la tarda del 19 d’agost. Un home expira en braços de la qual en breus segons serà la seva vídua. Aquest mateix dia s’havia fet arreglar els cabells i va rebre al seu hereu després d’acomiadar-se d’alguns amics com ho feien els comediants, demanant una ovació si els havia agradat la farsa que havia interpretat. Tenia 75 anys i havia passat la meitat de la seva vida amb malestars i malalties, alguna de les quals per poc li costen la vida. Així va morir Augusto en l’any 14 dC.

Havia nascut un 23 de setembre del 63 aC, provocant que el seu pare arribés tard a la sessió del Senat que discutia les mesures a emprendre contra la conjura de Catilina. Ironies de la Història, el nen Octavi es convertiria amb els anys en algú que transformaria més radicalment l’estructura política de Roma que el que hagués fet Catilina.

Va canviar la Ciutat Eterna deixant una urbs de marbre quan ell la va rebre de maó, segons la seva pròpia expressió en el seu testament, les Res gestae, ja que la va embellir amb temples, fòrums i altres edificis que alguns encara impressionen al visitant. A més, pacificar l’Imperi després de les guerres civils desencadenades després de l’assassinat de César, del qual va ser hereu i dipositari del seu capital polític.

Durant la campanya càntabra, en el 27 aC, es va retirar ferit i indisposat a Tarraco, que va convertir en capital de la província més gran de l’Imperi, la Tarraconense, sent Tarraco la primera a divinitzar construint un temple en honor seu.

Precisament per ser deutors de la seva memòria i en seguir celebrant les nostres festes majors en els dies del seu aniversari i mort, considerem que Tarragona hauria honrar a qui ens va situar en el mapa i ens va donar una importància que traspassant els segles segueix vigent, de manera que hauríem commemorar el bimil · lenari de la seva mort amb algun congrés internacional que glossarà la seva figura, ja que en rememorar a August, enaltecemos a Tarraco i valorem el nostre patrimoni.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s