Presentació primer disc de Thaleia: Carmina canere

 

Estem en una època de transició: hem passat de l’Homo sapiens a l’Homo videns a una velocitat que a penes si ens ha donat temps a assimilar el canvi, doncs ara ja si no ho veiem, no ens ho creiem. I en aquest sentit, la recreació històrica és absolutament necessària perquè el gran públic visualitzi èpoques passades, ja que el bombardeig constant de pel · lícules anomenades “històriques” des de gairebé el naixement del cinema (la italiana “Cabiria” de 1914 seria la precursora) ha fet que ens imaginem els temps que ens han precedit d’acord a l’estètica amb la que se’ns presenten les pel · lícules. I en aquest sentit, Hollywood ha sabut crear escola.


L’època de films “de romans”, el famós peplum, ens ha marcat un abans i un després a l’hora de visualitzar la realitat de l’antiga Roma, i pràcticament ningú avui és capaç d’imaginar a Cleòpatra sense visualitzar una exuberant Elizabeth Taylor, que anomenem a Neró li posem els trets de Peter Ustinov a “Quo vadis?”


El mateix ens passa amb la música d’aquesta època. Tenim tendència a creure que els romans entretenien les orelles amb tambors, lires i flautes i poc més, i que no hi hauria cap moment d’entreteniment que es preciara (des desfilades triomfals a lleons devorant a cristians) en què no hi hagués una bona fanfàrria de trompetes i timbals.


D’aquí la importància dels grups de recreació històrica, que ens apropen a la realitat de fa dos mil anys. I a Tarragona tenim un festival dedicat a l’època imperial, Tarraco Viva, que cada maig ens retorna als esplendors de l’antiga Roma. Un dels grups de recreació, Thaleia, ha fet un pas endavant i ens ha permès ja no només “veure” sinó també, des del passat divendres 27 de gener, “sentir” la música que escoltaven els tarragonins dos mil·lennis enrere.


Amb la presentació del CD de música Carmina canere (“Poemes cantats”), Thaleia es converteix en el primer grup de recreació espanyol que ens ofereix la banda sonora dels romans gràcies a un exhaustiu treball de documentació històrica, de reconstrucció musical i d’hores d’assajos de l’equip de música (Xavi Martín, Denise Chechanik, Samuele Arba, Miquel i Pau Sanchís …) que ha permès que revisquin en els nostres oïdes de nou les notes que crèiem oblidades i enterrades per cinquanta anys de tòpics Hollywood.

Des d’aquí, la nostra més sincera enhorabona a Merche Tubilla i tot el seu grup.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s