Tarraco, la porta de Roma

Annibal ad portes! Amb aquest crit, entre la sorpresa i la por, els romans van constatar que els exèrcits de Cartago havien superat després de llarga marxa tots els obstacles naturals (que no eren pocs) i humans (que van ser molts) des de la llunyana Kart-Khadash a Hispània, i ocupava Itàlia, derrotant a totes les legions que el Senat s’aixecava per derrotar-lo.

Per tallar el flux de subministraments cartaginès, Gneu Escipió va desembarcar en el Llevant hispànic i va construir un campament a dalt d’un turó des del qual dominava el terreny circumdant ia la vora del mar. Aquest establiment militar no es desmantellarà amb la victòria a Zama liderada pel nebot de Gneu, Publi Corneli Escipió l’Africà, sinó que serà a partir de llavors el nucli principal d’assentament de Roma a Hispània, on les tropes podran descansar de les campanyes de expansió i on es encunyarà moneda per poder pagar als soldats.

És precisament el fet de ser el primer assentament romà fora d’Itàlia que donarà a aquest campament, mutat en ciutat amb el nom de Tàrraco, un lloc de primacia en l’organigrama imperial.

Després d’uns inicis foscos haurem d’esperar a la presència de Juli Cèsar a la nostra ciutat, l’any 47 aC, durant les seves campanyes contra els pompeians, en què pel suport que va mostrar l’urbs a la causa cesariana serà recompensada amb el títol de Colònia i l’epítet de Iulia (pel cognomen de César) i Triumphalis.

        I és a causa d’aquest rang el que motivarà que vint anys més tard l’emperador August esculli Tarraco com a lloc de residència durant dos anys (27-25aC), inaugurant aquí el seu vuitè consolat, rebent ambaixadors de principats de l’Índia i governant l’Imperi des la ciutat banyada pel Tulcis, el nostre Francolí.

Primera fundació romana més enllà dels Alps, guardiana de les ensenyes de César, seu del govern imperial a l’albergar al propi emperador i capital de la província de la Hispània Citerior Tarraconense, la més extensa de tot l’orbe romà fins al segle III dC .

Són prou motius per fer de Tarraco una ciutat crucial durant l’Antiguitat, l’esplendor encara perdura en els seus monuments d’una magnificència que segueix sorprenent al visitant i que van ser declarats Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO el novembre de l’any 2000.

Sobren motius per deixar-se guiar per la història d’una ciutat bimil · lenària que alberga al seu interior, com ou Fabergé, les ruïnes d’un imponent circ, o l’espai de govern, el Fòrum Provincial, a més d’estar tancada la seva part vella per les muralles romans més antigues d’Occident fora d’Itàlia.

Com descobrir els secrets de la ciutat? Deixa’t guiar per Argos pels vestigis més importants de Tàrraco. Per només 10 € podràs sentir-te com un romà de l’època, situant en els llocs més freqüentats pels tarragonins del segle II dC, visitant la muralla, el circ i amfiteatre romà.

Informa’t al nostre web http://www.argostarragona.com sobre els horaris i dates d’aquesta visita guiada. Guiada pels millors guies de Tarragona, amants del seu treball i la seva història.

 

         

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s