Fundació Mútua Catalana (Setge de Tarragona)

El 3 de maig de 1811, un exèrcit francès al comandament del general Suchet posava lloc a la ciutat de Tarragona, mal defensada pel seu comandant en cap, el marquès de Campoverde, que es va retirar amb bona part de les seves forces per atacar, deia, l’enemic per la rereguarda … i encara ho estem esperant.

Després 56 duríssims dies de setge, els napoleònics van obrir bretxa al baluard de Sant Joan (avui, carrer de l’Assalt) i van avançar, tot i la desesperada resistència de les tropes espanyoles capitanejades pels generals Contreras i González i de la ciutadania , fins al Pla de la Seu, on es va lliurar la lluita final. Després, tres dies de saqueig i destrucció i tres anys d’ocupació finalitzada el 19 d’agost de 1813, quan els ocupants es van retirar després de volar pels aires tota fortificació que encara quedés en peu.

Per commemorar el bicentenari aquest fet d’armes que va marcar per sempre el futur de la nostra ciutat, al llarg de 2011 s’han celebrat un seguit d’actes, l’últim dels quals va tenir lloc el passat dijous 16 de febrer.

A la sala d’actes de l’Antiga Audiència, plena a vessar, la Fundació Mútua Catalana va presentar el llibre, editat per Camí Ral, i escrit per Manuel Fuentes i Gasó conjuntament amb Joan Maria Quijada i Neus Sánchez: Memòria del setge i ocupació de Tarragona. La Guerra del Francès a els fons documentals de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (1808-1814). Un recull interessant de documents escrits de primera mà per persones i personatges que van viure la cruesa de la guerra així com diferents anècdotes dels tarragonins i de les seves autoritats durant aquell període.

Amenitzat amb peces de Bach i “El cant dels ocells” al violoncel, l’acte va concloure amb un aperitiu servit en la volta del Pallol. I sota sostre romà, també testimoni del setge francès, va concloure l’acte, recordant que de les cendres de 1813, Tarragona va recuperar l’impuls vital.

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s