Idus de març

Corria l’any 47aC. La guerra civil entre Cèsar i Pompeu havia esclatat poc abans quan el primer havia creuat el Rubicó i entrat a Roma, i el segon havia fugit de la capital cap a Grècia per reunir tropes per lluitar contra el conqueridor de la Gàl·lia.

Vist que les províncies hispanes es mantenien fidels Pompeu, i que eren riques en recursos, César va optar per intervenir a la Península per tallar aquest flux de possibles subministraments, arribant a Tarraco, la qual es va posar del seu costat abandonant la causa pompeiana.

663307m.jpg

Així doncs, Cèsar va viure a Tarraco mentre preparava la campanya contra Afrani i Petreu, lloctinents de Pompeu, que seran derrotat en la batalla d’Ilerda. Aquest triomf farà mereixedora a la nostra ciutat el títol de Colonia Iulia, en honor a la gens del gran general, i l’epítet de Triumphalis. A més, sembla ser que a la nostra ciutat es van assentar alguns dels veterans de les campanyes de les Gàl·lies i d’Egipte, cosa que explicaria que es digués que Tarraco albergava les àligues de César.

Amb seu assassinat als idus de març, César va ser divinitzat (un estel va brillar set dies i es va creure que era la seva ànima acollida entre els immortals, segons Suetoni) i la seva figura es va barrejar amb la Història i la Llegenda. La seva obra ens és coneguda gràcies als seus biògrafs (Suetoni, Plutarc) o ell mateix (els seus De bello Gallico i De bello civile són dos textos que tot estudiant de clàssiques ha traduït), i el seu rostre ens és familiar gràcies als centenars de bustos que es van realitzar.

image.jpeg

Però no va ser fins al 2007 quan entre els llots del fons del Roine, a la molt romana Arelate (Arles), es va rescatar un bust del Diví Juli… abans que passés a la immortalitat, ja que sembla que, segons els experts, se li va fer en vida: un retrat de Cèsar va sortir de les boires de la Història per mostrar el seu veritable rostre.

S’acosten els idus de març. I Tarraco Viva es prepara, el maig, per recordar la figura de tan crucial polític i la seva vinculació amb la nostra urbs.

caesarbusts.jpg

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s