Tarragona 2012

Tarragona és una terra que sempre mira el mar. Una terra pasional i la seva gent sempre ens debatem entre el desarrelament i el sentiment de pertinença, entre la línia blava de l’horitzó que se’ns emporta lluny i el pes de la pedra, de la història amb qui convivim de manera natural. Ens agrada apropiar-nos del carrer, de les places, i per dins sempre portem la consciència de viure la història i atorguem una dimensió simbòlica especial als balls, als gestos, a les paraules, a les situacions que compartim en comunitat.

La nostra identitat es construeix sobre aquesta contradicció aparent: la condició de lloc de pas i de confluència, de punt de trobada i de sortida (tenim connexions terrestres i aèries, però també, i de manera molt estratègica, marítimes), i l’assentament d’un passat històric de milers d’anys, que ens precedeix diàriament, és a dir, que no és un llegat monumental per als visitants, sinó un element totalment integrat en la quotidianitat. Les parets de la muralla són les de casa nostra (literalment en alguns casos) i la major part de l’activitat cultural la concentrem en el nucli històric perquè és un marc que no només ens proporciona un escenari excepcional visualment, sinó perquè atorga simbologia i transcendència a les vivències que experimentem com a comunitat.

Tarragona és una de les principals ciutats de Catalunya. Des del temps més antic ha exercit un paper de capital sobre amplis territoris. Actualment és capital de la comarca del Tarragonès i de la província de Tarragona, una de les quatre en què es divideix Catalunya.

L’activitat festiva i cultural de la ciutat ha augmentat de manera notable en els últims anys, i actualment és habitual gaudir de múltiples propostes cada dia. Tarragona disposa de diferents programacions estables d’arts escèniques, des de l’oferta municipal concentrada al Teatre Metropol i l’auditori del Camp de Mart, fins a propostes d’associacions o entitats privades, com la Sala Trono, la Sala El Magatzem, CaixaForum Tarragona, la Fundació Caixa Tarragona o l’espai La Vaqueria, entre d’altres.

A banda d’aquestes programacions estables, hi ha festes, esdeveniments i festivals al llarg de l’any que apleguen nombrosos espectadors vinguts d’arreu. En aquest sentit destaquen especialment la festa major de Santa Tecla (declarada festa tradicional d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya i festa d’interès turístic nacional per l’estat espanyol), la processó del Sant Enterrament de la Setmana Santa (declarada festa tradicional d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya), el festival de reconstrucció històrica Tàrraco Viva, el concurs internacional de Castells de Focs, etc. També gaudeixen d’una gran popularitat altres propostes com el Carnaval o St. Magí.

 

         En els cicles festius també juguen un paper fonalmental les nombroses associacions i grups de folklore popular. La importància d’aquests grups es pot comprovar en una visita a la Casa de la Festa, equipament que funciona com a museu i seu social de moltes d’aquestes entitats. Així, Tarragona és considerada una de les capitals del món casteller, i a banda de disposar de quatre colles pròpies, organitza cada dos anys la cita més important d’aquesta activitat, el Concurs de Castells.

 

AGENDA CULTURAL: http://www.tarragona.cat/lajuntament/publics

FONT: http://www.tarragona.cat/lajuntament/conselleries/cultura/festivals-festes-i-cultura-popular/tarragona-2012

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s